ÎMPREUNĂ SALVĂM GOSPODĂRIILE DE SUBZISTENȚĂ
ȘI CONTRIBUIM LA ÎNSĂNĂTOȘIREA ORĂȘENILOR
Stâna lui Danciu Gavril

Vom rămâne tot în zona Maramureșului și vă vom invita în lumea oierilor. Am petrecut două zile în preajma unei stâne de pe Valea Blojii, ne-am trezit în creierii dimineții ( pentru noi, orășenii, dar aproape amiaza pentru ciobani :-) ) ca să asistăm la ritualul zilnic al mulsului animalelor și apoi la prepararea cașului. Şi nu puteam să nu gustăm și jintița, ricotta păstorilor români, un produs pe care noi, orășenii, îl găsim așa de rar că aproape ne este necunoscut.

Încă de seara fusesem la stână, să stabilim programul pentru a doua zi. Şi tare ne-am bucurat că fioroșii câini de la stână au simțit că veniseră oameni cu gânduri bune și ne-au întâmpinat bucuroși, chiar și ei ! De bună întâlnire – și de revedere cu oameni dragi, așa cum erau călăuzele noastre Iosif și Voichita - profilat pe cer ca un personaj mitic, baciul a făcut să se înfioare carnea pe noi de atâta dor și jale cât putea să exprime cântul trâmbiței sale. Ne-am gândit la Ion al lui Rebreanu, la dragostea țăranilor pentru pământul lor, la persecuțiile îndurate de-a lungul vremii. Şi la cele de acum.

Am văzut cât de greu este acolo unde viața se trăiește în ritmul impus de cele 200 de oi și câteva zeci de capre. Animalele trebuie mulse când iese soarele, apoi, din laptele proaspăt , se fac minunății care ajung apoi la noi, orășenii. Toate trebuie făcute foarte repede, cât nu apucă laptele să se răcească. Între timp oile sunt duse la păscut și mai sunt mulse de încă două ori, la prânz și seara. Noi am urcat către Şatra, conduși de Augustin Neaga , pe urmele lui Pintea Viteazul și am lăsat oile la poalele muntelui, la păscut. 

Pe seară, după ce am mai vizitat câteva gospodării, ne-am întors la stână, invitați fiind să mâncăm o« tocană ». Tocana din Maramureș nu este deloc ceea ce mâncam la mama acasă. Aici este compusă din straturi succesive de mămăligă, caș și jumări, peste care se mai toarnă fel de fel de ingrediente de stână:-) Stând la gura focului și mâncând astfel de bunătăți, am povestit cu baciul Gavril despre subvenții: « tăt taie din sumă, dară credem c-or taiat-o de tăt, de nu mai vine ! » 

Să tot stai să povestești cu astfel de oameni : despre cum se pregătesc specialitățile de brânză, despre chiagul care musai trebuie să fie din stomac de miel, amestecat cu smântână și cu lapte, despre legea legată de câinii de stână, despre câte și mai câte. Şi, despre toate, cu multă voioșie ,umor și multă înțelepciune, așa cum am tot întâlnit la oamenii de la țară, conectați la viața simplă. Şi câte o doină, balsam peste "tăte cele".

- Cum vă păziți oile, baciule ? Că munții ăștia nu duc lipsă de animale sălbatice.
- D-apăi paza oilor stă în bunul Dumnezeu și în câini!

De vreți să vă aprovizionați cu produse naturale preparate de mâini muncite, vă invităm să-l sunați pe Danciu Gavril, 0786 919 192, vorbiți cu el despre produse și cum le puteți primi. În mod sigur vor fi cel mai bun caș, cea mai bună brânză și cea mai bună smântană gustate vreodată ! 

Foto: Cătălin Grosu

#adoptăunţăran

Gospodaria:

, Maramureș

Caută:

50 familii (100 persoane)

Telefon:

adopta pentru a vizualiza

Livrare:

Maramureș

Este mic producător

PRODUSE

lactate capră
lactate oaie
ADOPTĂ ȚĂRAN!
Adauga comentariu
Adauga mesaj