Gospodăria din Ciocotiș

Locaţie: Ciocotis, Maramureș
Categoria: Mic Producător
Caută: 10 familii (20 persoane)
Livrare: Maramureș

Produse: lactate

Astăzi vă prezentăm o gospodărie în care am simțit întreaga bucurie de a fi acasă la țăranii noștri autentici, care te primesc cu toată dragostea, deși nu te cunosc- și care te poartă în universul lor mirific, deschizându-ți, larg toate ușițele odăilor și ale sufletului lor.

Vrem să vă facem părtași la bucuria noastră de a fi fost oaspeți ai unei gospodării maramureșene tradiționale , dintr-un sat de la marginea Raiului: gospodăria familiei Telcian, doi țărani de peste 70 de ani, care muncesc încă de la cântatul cocoșului până la apusul soarelui. Când am ajuns noi, Nicolae era dus la câmp, iar Maria cosea, asa cum face în toate zilele de vară, o frumoasa ie, în foișorul amenajat special.

Ne-a întâmpinat cu bucurie pe toți ( Iosif și Voichita, călăuzele noastre prin Maramureș, erau mai vechi prieteni de-ai gazdelor noastre) și, după ce am povestit cu Maria în minunatul grai al locului, după ce omul ei s-a întors de la câmp, dupa ce vaca a fost dusă în grajd, ne-a poftit să vedem minunățiile pe care mâinile ei îndemânatice le zămislesc. Ne-am minunat și ne-am tot minunat de cele ce am vazut: obiecte pe care nu credeam sa le vedem croșetate (cești, vaze, pahare), învelitori de pat, perne minunat cusute, costume populare.

Lelea Maria, plină de energie și de dorința de a împărtași meșteșugul său cu generațiile tinere, a răspuns cu entuziasm propunerii noastre de a găzdui mici ateliere de cusut și de croșetat. Iar invățăceii ar putea fi chiar găzduiți, pe perioada cursului, în casa unde ar deprinde meșteșugul. Așa că, dacă sunteti interesați, vă rugăm să ne lăsați mesaj privat.

Și, după o incursiune în arta populară autentică nu puteam decât să mergem în grădină, să admirăm florile și să ne răcorim cu cea mai bună zmeură mâncată vreodată !

În timpul cât nu coase, Lelea Maria pregătește și produse lactate, cum ar fi

•smântană – 5 lei/l

•lapte – 1 lei/l

•brânză de vacă – 3 lei/kg

și trebuie să mergeți voi să le luați, în satul Ciocotiș, din Maramureș. Puteți să o sunați la numarul 0764 687 507 și vorbi chiar cu dânsa.

Mulțumim mult dragi gazde pentru tot ce ne-ați arătat cu atâta drag și pentru toată căldura sufletului vostru! Sperăm din suflet să revenim la dumneavoastră! Că tare bine ne-am simțit!