Gospodăria lui Marius

Locaţie: Hadambu,  județul Iași
Categoria: Mic Producător
Caută: 30 familii (60 persoane)
Livrare: Iași

Produse: legume

Începem prezentarea gospodăriilor pe care le-am vizitat în Iași-Suceava cu gospodăria lui Marius Moisuc, din Hadâmbu, comuna Mogoșești.

Ne-am bucurat să aflăm, peste tot pe unde am mers în județul Iași, nu numai peisaje care iți pătrund în suflet, dar și oameni gospodari, curajoși, încăpățânați în a merge mai departe și în a se lupta cu vremurile neprielnice și cu mentalitățile.
Marius este unul dintre aceia. A ales să se reîntoarcă în țară – după ce a stat o perioadă îndelungată în Spania – și să clădească aici ceva : de doi ani cultivă pământul, având « microbul » moștenit de la bunicul său din Ruginoasa, care , la 87 de ani, încă merge la câmp și îl lucrează cu acea încapățânare amestecată cu dragoste și cu multă sudoare, specifică țăranului de odinioară.

Ne-am plimbat prin solarii și pe câmp și ne-am minunat cum poate doar un singur om să îngrijească 2500m² de legume în câmp și aproximativ 500 în solar.Si ne-am întristat când am aflat și de la Marius – așa cum am aflat de la majoritatea celor cu care ne-am întâlnit- că de pe urma trudei țăranilor profită, de cele mai multe ori, pătura intermediarilor, cei care preiau produsele țăranilor adevarați și le vând în piață, pe post de mici producători. Ei sunt marii câștigători ai sistemului plin de lacune, ei sunt cei care impun prețurile și regulile. Țăranii rămân doar cu obida și cu mărunțișul aruncat de acești intermediari.

De aceea, singurul mod în care putem ajuta țăranii și de a cumpăra fără verigile intermediare este să contactăm direct țăranii, micii producători, să mergem la ei în gospodării, să ne culegem singuri hrana- multi dintre cei cu care am discutat ar fi foarte încântați să primească orășeni în gospodărie, să le viziteze grădinile, să vadă cu ochii lor cum cresc legumele, animalele și să îi adoptăm. Așa ajutăm țăranul adevărat, truditorul campului, iar noi decidem ce anume să cultive țăranii, prin alegerile pe care le facem și nu intermediarii.

Marius vă așteptă la el în gospodărie, se ajunge foarte ușor din Iași, este chiar langă Mânăstirea Hadâmbu- puteți vizita și mânăstirea cu acest prilej. Marius poate și să ajungă în Iași, cu produsele sale.
Legumele lui sunt gata de a fi culese și asezate pe mesele voastre, proaspete, înmiresmate, gustoase. Roșiile mancate la fața locului au fost dintre cele mai gustoase încercate de noi în drumurile noastre !
Cu Marius puteți vorbi direct, la numărul de telefon 0769 997 190 și puteți comanda roadele muncii sale :
Roșii – 3 lei/kg
Vinete- 4 lei/kg
Ardei – 4 lei/kg
Foarte curând vor fi gata și alte legume, despre ele aflați chiar de la Marius, de-l sunați.
Fotografii realizate de Cătălin Grosu.