Salvați fabrica de sticlă de la AVRIG!

Știți că era vorba aceea “tot ce-i românesc nu piere”? Ei bine, ne-am dori să se fructifice și în cazul fabricii de sticlă de la Avrig, ultima redută a producției de sticlă din România! Însă cu giganții străini care au intrat la noi pe piață în ultimii ani, șansele ca afacerile românești cu istorie să reziste sunt aproape minime. Și asta pentru că tehnologiile folosite rămân cele autohtone, în detrimentul noilor invenții salvatoare de timp și personal.
În prezent, fabrica de la Avrig funcționează cu 140 de angajați, din 1000 de oameni care populau nu de multă vreme fabrica. Producția a scăzut și ea, căci cerere nu mai există, iar oferta e un pic mai slabă, prin comparație cu produsele made în China de pe piață, care sufocă prin prețuri mici și calitate îndoielnică orice încercare a vreunui producător român de a produce sticlă de calitate. Iar când în toate casele găsim doar veselă și obiecte de la Ikea, să nu ne fie mare mirarea că rămânem fără tradiția meșteșugurilor românești.
Ce rămâne de făcut? Să ne orientăm, pe cât putem, către producătorii români. Ei sunt singura pârghie care să ne mai lege de o Românie frumoasă, încă vie, cu tradiție și duh românesc. Meșteșugarii noștri sunt deosebit de talentați și ar trebui prețuiți ca pe niște pietre rare, mai ales acum, într-o lume dominată de kitsch și falsuri.
Fabrica de sticlă de la Avrig încă funcționează, însă are nevoie de sprijinul nostru pentru a putea produce în continuare. Cumpărați sticlă de Avrig! Aici găsiți și site-ul lor: http://avrigsa.ro/, iar dacă vă este mai ușor, îi puteți contacta la numărul +40 (269) 524272.
Împreună salvăm producătorii români!
Alegeți românește!








foto: Turnul Sfatului
fotograf: Silvana Armat
Manifestul fabricii:.
“În prezent fabrica funcționează cu 140 de angajați, produsele executate 100% manual sunt destinate exportului, în țări ca: Germania, Italia, Franța, Austria, Elveția, SUA, și altele.
Produsele executate aici sunt obiecte de menaj, cum ar fi: pahare, căni, vaze, boluri, farfurii, decantere, etc., iar acestea pot fi și decorate sau gravate.
Materia primă principală din care se obține sticla este nisipul cuarțos, care împreună cu alte materiale, la temperatura de 1450 grade Celsius, formează pasta de sticlă.
Această industrie necesită consum mare de energie (gaz și curent electric), iar manopera, deși este o artă, tinerii din zilele noastre nu mai sunt atrași de aceste meserii (sticlar, șlefuitor, gravor sau pictor).
Faptul că fabricile de sticlă sunt mari consumatoare de energie, împreună cu lipsa forței de muncă calificată, a dus la închiderea a 80% din fabricile producătoare de sticlă din România”